Cum alegi un săpun bun pentru pielea ta?

 

Cum se face un săpun?

Baza oricărui tip de săpun necesită doar două ingrediente:

  • hidroxid de sodiu sau potasiu
  • Un acid gras: ulei vegetal sau untură (uneori de origine animală)

Amestecul acestor două ingrediente determină celebra saponificare. La sfârșitul acesteia, se formează pastă de săpun, apă și glicerină.

Tipuri de săpun

Săpunul industrial, este săpunul care nu conține multe, în afară de parfum și săpun. Glicerina și ingredientele pure nu sunt prezente în acest tip de produs.

Producătorii industriali îndepărtează adesea glicerina naturală generată de saponificare pentru a o revinde la un preț mult mai mare prin intermediul altor produse cosmetice sau altor industrii, cum ar fi industria auto pentru fabricarea lubrifianților.

Apoi, găsim în săpunurile convenționale ingrediente adăugate precum conservanți și agenți petrochimici: EDTA, Glutamat tetrasodic, BHT.

Pe termen lung, acest săpun provoacă iritații și modifică pH-ul pielii. În acest caz există un risc semnificativ de dezechilibru la nivel dermatologic. (uscăciune intensă, alergii, dermatită etc.)

Săpunul turnat la cald cu uleiuri vegetale.

Unele mărci de cosmetice convenționale au înțeles nevoia de a folosi uleiuri vegetale sau alte ingrediente active din plante pentru a-și îmbogăți săpunul. De dragul rentabilității, producția de săpun se realizează la cald, fără a respecta ingredientele active delicate ale acestor materii vegetale.

Finalmente, o alternativă artizanală pentru un săpun bun: săpunul turnat la rece

 

Un săpun rezultat din procesul turnării la rece este un săpun care nu încălzește ingredientele mai mult decât temperatura de topire a unturilor vegetale.

Saponificarea se face în primele 24 de ore de la combinarea celor două baze urmat de o perioadă de maturare de minim o lună.

în urma saponificării rezultă săpun, apă și glicerină. Apa trebuie să se evapore astfel orice săpun turnat la rece își petrece între 2 -8 săptămâni pe raftul producătorului pentru a se usca și de a se întări corespunzător.

Cu cât un săpun petrece mai mult timp pe raft cu atât devine mai durabil.

Un săpun turnat la rece este mai moale pentru piele și curăță fără a ataca. Este în mod natural bogat în glicerină naturală (ingredient activ ultra-hidratant), deoarece aceasta nu este îndepărtată în timpul producției, așa cum este adesea cazul săpunurilor industriale. Datorită compoziției bogate în glicerină săpunul turnat la rece are nevoie de o păstrare și folosire specială despre care voi vorbi într-un viitor articol.

Pentru a-l îmbogăți încă și mai mult se adaugă și uleiuri vegetale virgine, de unde și denumirea uneori adăugată de „superfat”. Săpunurile turnate la rece folosesc un superfat de 10% ceea ce înseamnă ca 10% din uleiurile folosite rămân nesaponificate.

Ca urmare, un săpun rece seamănă mai mult cu un tratament de restabilire a barierei lipidice ale pielii.

Pe scurt, lipidele sunt grăsimile naturale ale pielii. Acestea sunt componente esențiale ale pielii și joacă un rol crucial în menținerea rezistenței barierei de protecție a pielii, care reține umezeala, protejează pielea de deteriorare și ține murdăria și impuritățile departe. De asemenea, ajută la procesul natural de reparare a pielii.

Săpunul turnat la rece răspunde la un proces simplu:

Uleiuri vegetale + sodă caustică = săpun + glicerină prezentă în mod natural + uleiuri vegetale de la superfat (vezi mai sus detaliile)

Acest tip de săpun realizat manual deși urmează un proces destul de simplu pentru realizarea lui este necesară destul de multe cunoștinte și îndemânare.

Există mai multe tipuri de săpun rece pentru fiecare tip de piele.

De exemplu, găsiți unele fără uleiuri esențiale. Acestea sunt doar saponificate pe baza de ulei vegetal si ulei de cocos care ne oferă o spălare foarte blândă pentru pielea alergică și reactivă.

Puteti găsi și săpunuri mai „specifice” cu cuisoare sau fulgi de ovăz pentru o acțiune exfoliantă și/sau anticelulitică etc.

Cum să recunoști un săpun turnat la rece?


Citește cu atenție ingredientele de pe etichetă, denumirea lor este cel mai probabil exprimată în INCI( International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) dar aceste denumiri pot fi consultate aici.

Evitați pe cât posibil săpunurile care conțin conservanți și agenți petrochimici de chelare precum: EDTA, Glutamat tetrasodic, BHT

Un producător de săpun la rece cunoaște foarte bine uleiurile vegetale, este materia sa primă. Uleiurile vegetale sunt cele care vor face toată diferența în formulă.

Un adevărat producător la rece este mândru de ingredientele pe care le adaugă în produsele sale, prin urmare, nu va ezita să adauge traducerea în română pentru a evidenția uleiurile vegetale folosite în formulele sale.

Exemplu: ulei de cocos nucifera / ulei de cocos

Stiai că..

Pielea reprezintă cel mai mare organ al corpului omenesc.

Pielea unei persoane acoperă în medie o suprafață de 2 metri pătrați. Pielea ta găzduiește peste 1.000 de specii de bacterii.

Somnul este vital pentru o piele sănătoasă, vibrantă și tânără. Pielea ta poate răspunde negativ la stres, la fel ca și mintea ta

Pielea ta se reînnoiește la fiecare 28 de zile și astfel elimini aproximativ 9 kg de celule moarte ale pielii în fiecare an.

Pielea ta are niște nervi care sunt conectați la mușchi pentru a te ajuta să reacționezi mai rapid la temperaturi extreme sau dureri.

Modificările la nivelul pielii pot fi adesea un semn de avertizare al unei afecțiuni medicale sau modificări ale sănătății corpului