Primul interviu la Radio Reșița

Are 34 de ani, este absolventă de Relații Internaționale și după 10 ani petrecuți în biroul unei multinaționale, a hotărât că viața înseamnă mai mult decât termene limită. Astăzi, toate zilele Oanei Frențiu încep cu o plimbare în natură pentru că de un an de zile, casa și atelierul ei sunt la Carașovaiar dragostea pentru tot ce o înconjoară s-a transformat în Doda Natural.

Am lucrat într-o companie mică, dar care între timp a devenit o multinațională în toată regula. Timp de 10 ani am fost pe rând coordonator de proiect dar și manager al unei comunități online de cercetători. Dar în timp mi-am dat seama că îmi vindeam creierul celor mai mari branduri din lume, pentru că am lucrat pentru tot felul de firme, de la farmaceutică până la fast moving consumer. Și am început să mă întreb cine sunt eu? Eram de fapt un om care iubește natura, munții, animalele și toate acestea se contraziceau cu ce lucram. Deși îmi plăcea munca și cred că o făceam bine, ceva nu funcționa.

Inițial numele Doda s-a născut ca o idee de a fi doică de ocazie. Am o soră mai mică decât mine cu 16 ani, îmi plac foarte mult copiii și am încercat să fac asta în paralel cu munca la corporație. După un an de zile mi-am dat seama că nu merge pentru că nu reușeam să ajung la o înțelegere cu părinții care se dovedeau neserioși câteodată, nu reușeam să am o legătură mai strânsă cu copiii pentru că ne vedeam doar o dată la două săptămâni. Și atunci am abandonat. Dar am hotărât că numele Doda va rămâne, este parte din mine. Doda în Banat înseamnă soră mai mare și atunci am zis că rămâne ca și idee doar că mă reinventez.

Mă întrebam în continuare cine sunt eu de fapt, ce pot să fac pe lângă o corporație, în timp ce devenisem foarte conștientă de produsele naturale, de chimicalele pe care le folosim pe piele și am început să-mi fac eu singură, pentru mine, săpunuri. Primul meu produs a fost săpunul. Primul lot a fost foarte mic, nu arăta deloc bine, dar prietenelor mele le-a plăcut foarte tare și începeau să-mi ceară. Tot ele m-au îndemnat să fac mai multe, iar ele să le cumpere. Inițial am zis nu. Erau destule persoane care vindeau săpunuri naturale, nu credeam că mai e nevoie de încă una.

În timp însă am început să studiez mai multe variante variante de săpun, iar prietenele mele au început să-mi ceară să încerc ba un ulei de corp, apoi un deodorant. Toate au fost testate de către prietenele mele. Lucrurile s-au întâmplat treptat pentru că mereu învățam câte ceva, cercetam, studiam. Nu m-am gândit că o să ajung să fac o afacere din asta.

Doda Natural a crescut o dată cu deciziile pe care le-am luat în viață. Cea mai importantă am luat-o anul trecut când m-am hotărât să renunț la slujba de la corporație și să mă mut la Carașova. M-am gândit să cresc brandul spre o producție mai mare. Și așa s-a născut Doda Natural care s-a transformat dintr-un brand pe lângă un job stabil într-un un mijloc de a-mi câștiga existența.

Am hotărât care sunt produsele pe care le voi avea constant, am ales etichetele, m-am gândit ce produse vreau să promovez și așa am ajuns la Doda Natural. Acum fac în fiecare zi ceea ce-mi place. Folosesc doar plante din zona Carașovei. Așa se crează produsul, te duci în natură, te inspiri, vezi plante, le studiezi și hotărăști că vrei să încerci.

Să îți schimbi viața complet, să renunți la o slujbă sigură, a face ceea ce-ți place dar fără concretul zilei de mâine , e un risc. Și am ales Carașova pentru că nu am vrut să investesc în imobiliare, iar aici s-a ivit posibilitatea de a închiria o casă și de a mă muta pe un termen limitat. Așa că dacă nu mi-ar fi plăcut aici și dacă producția mea de naturiste nu ar fi ceva ce îmi doresc, aș putea în orice moment să închei și să încep altceva de la zero.

Varianta Audio a aceluiași interviu